Het Expertteam Woningbouw (EWB) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt gemeenten en corporaties maar ook marktpartijen bij knelpunten die ze ondervinden bij de uitvoering van woningbouwprojecten en/of gebiedsontwikkeling. Het EWB werkt met onafhankelijke externe experts die meedenken over woningbouwvraagstukken. Birgitta Rottmann van RVO, vertelt er meer over.
Wat doet het Expertteam Woningbouw?
Het Expertteam Woningbouw ondersteunt gemeenten en corporaties maar ook marktpartijen bij knelpunten die ze ondervinden bij de uitvoering van woningbouwprojecten en/of gebiedsontwikkeling. Dat doen we door onafhankelijke externe experts in te zetten en mee te laten denken op woningbouwvraagstukken. We hebben experts die kunnen meekijken vanuit de stedenbouwkundige en bouwkundige kant, maar ook doorwinterde gebiedsontwikkelaars, procesmanagers, planjuristen of bijvoorbeeld planeconomen die kunnen meedenken met een businesscase.”
Met welke vraagstukken op het gebied van biobased bouwen krijgen jullie te maken?
“Als adviseur bij het Expertteam Woningbouw en thematrekker van het onderwerp ‘duurzaam en innovatief’ heb ik vaak te maken met biobased bouwen, meestal in combinatie met conceptueel bouwen. Veel vragen gaan over proces en samenwerking. Bijvoorbeeld: ‘hoe kunnen we biobased bouwen voorschrijven en hoe zorgen we ervoor dat het ook in de uitvoering meegenomen wordt?’ We denken dan mee over de vormgeving van een goed proces. En over hoe je de samenwerking met alle benodigde partijen kunt inrichten. Dat is namelijk van groot belang zeker als het gaat om de combinatie biobased en conceptueel bouwen.”
Veel vragen op het gebied van biobased en conceptueel bouwen gaan over proces en samenwerking
Er gebeurt veel op het gebied van biobased bouwen, waar zou volgens jullie de focus moeten liggen?
“Het Expertteam Woningbouw werkt momenteel samen met de City Deal circulair en conceptueel bouwen, daarbij hoort een intervisietraject voor gemeenten. Dat willen we graag voorzetten om te werken aan casuïstiek en om leerervaring in de praktijk op te doen die we weer kunnen delen met andere partijen. Kennisdelen is dan ook een belangrijk speerpunt van ons werk. We proberen praktische instrumenten te gebruiken of te ontwikkelen waardoor het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Ook zoeken we de samenwerking op met provincies die met toekomstbestendige woningbouw bezig zijn. Biobased bouwen is een belangrijk onderdeel hiervan. Ik kijk daarbij het liefst integraal naar de opgave om gezamenlijk tot de beste oplossing te komen.”
Kun je voorbeelden noemen van inspirerende projecten?
“Stek Rosmalen en Buurtschap te Veld in Eindhoven zijn wat mij betreft twee zeer geslaagde projecten. Hierbij is integraal nagedacht over goede gebiedsontwikkeling. En ook al zijn het “flexwoningen”, er wordt gebouwd aan een gemeenschap en nagedacht over de toekomst van zowel het gehele gebied, de gebouwen als ook de mensen die hier komen wonen. Dat de meeste woningen ook nog voor een groot deel biobased zijn, is extra winst.
Verder hebben we met wooncorporatie Woonwaard en de gemeente Heerhugowaard samengewerkt aan een pilot om te kijken hoe conceptuele biobased bouw kan bijdragen aan de versnelling van de woningbouw. We leerden hieruit dat om te kunnen versnellen het belangrijk is om een proces aan te gaan waarin de partijen durven te prioriteren. Een samenwerking op basis van onderling vertrouwen bleek ook essentieel. Uiteindelijk lukte het de partijen om in slechts enkele maanden tijd 59 appartementen in hout te realiseren.”
Onderaan deze pagina zie je de links naar genoemde documenten en projecten