Biobased doolhof in Friesland
Dwalen door een hennepveld
Het eerste biobased doolhof van Europa, gemaakt van vezelhennep, biedt op een leuke manier informatie over de biobased (bouw)economie in Friesland.
Welkom bij Biobased Magazine #2. Dit magazine is voor iedereen die geïnteresseerd is in biobased (ver)bouwen. Vergroot je kennis en laat je inspireren door de praktijkverhalen van ontwerpers, adviseurs, bestuurders, projectontwikkelaars, boeren, bouwers en bewoners die met biobased bouwen bezig zijn. In #2 vind je verhalen gemaakt in de periode april – juli 2023.
Het eerste biobased doolhof van Europa, gemaakt van vezelhennep, biedt op een leuke manier informatie over de biobased (bouw)economie in Friesland.
Idealisme en realiteitszin kenmerken het winnend ontwerp 'Nieuwe Veenmarkt'. Maar ook de twee andere plannen leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een nieuwe bouwcultuur.
Kerckebosch in Zeist was aanvankelijk een weinig gevarieerde na-oorlogse wijk met sociale huurwoningen aan de oostzijde van Zeist en had geen beste naam. De wijk onderging een metamorfose en is Inmiddels een van de meest geliefde natuurinclusieve woonwijken van Nederland.
Het verhaal van een zelfgebouwd huis van hoge architectonische kwaliteit. 'Het huis past ons als een fijne trui'.
Lisdodde is snelgroeiende moerasplant die geschikt is als voor bouwmateriaal en veevoer. Het telen van lisdodde heeft bovendien meer voordelen, bijvoorbeeld voor het verminderen van CO2 uitstoot.
'Als marktpartij hadden we de wil en ruimte om verrast te worden. Daarom hebben we een beperkt aantal kaders geschetst en de rest aan de markt gelaten'
Chantal van Schaik: 'Wij zijn sinds twee jaar bezig met het onder de aandacht brengen van biobased optoppen, aanplakken en transformeren.'
Het Rijksvastgoedbedrijf beheert ruim 82.000 hectare grond en bijna 12 miljoen m2 gebouwen, en kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan de ruimtelijke ontwikkeling en verduurzaming van de gebouwde omgeving
Onderzoek naar het potentieel van Europese bossen laat zien dat er in principe voldoende is. Maar herstel, uitbreiding en duurzaam beheer is dan wel noodzakelijk.
Iris Luden: 'We willen een gebouw dat niet alleen een thuis is voor mensen, maar ook voor flora en fauna.'
Vanaf het prille begin, het eerste idee tot einde bouwtraject, hebben bewoners, vrijwilligers en professionele bouwvakkers nauw met elkaar samengewerkt.
Het Biobased Magazine is een uitgave van de City Deal Circulair en Conceptueel bouwen i.s.m. het ministerie van BZK.
Voor meer informatie kun je mailen naar de redactie via contact@jannemiekevandieren.nl