Brochure ‘Woningconcepten en hun prestaties’ beschikbaar!

Een prachtige primeur: de brochure ‘Woningconcepten en hun prestaties’ is uit en de City Deal is een van de auteurs. Hier zijn we uiteraard enorm trots op! Je kunt nu zelf kijken hoe mooi en gevarieerd industrieel gebouwde woningen al zijn en hoe goed ze presteren op ‘Het Nieuwe Normaal’. Uiteraard zijn we er hiermee nog niet. Maar het is een stap in de goede richting, laten we nu echt gaan doorpakken! Onderstaande thema’s komen terug in de brochure:

– Wat is de MPG en het aandeel non-virgin/biobased?
– Wat voor materialen gebruiken ze overwegend?
– Tot hoeveel lagen bouwen ze?
– Wat is de minimale projectgrootte?
– Zijn ze herbruikbaar en losmaakbaar?
– Wat is de BENG1, 2 en 3 prestatie?
– Wat kost de woning ongeveer?

Enorme uitdagingen in de bouw: conceptueel bouwen is het antwoord
We staan in de bouw voor een enorme uitdagingen. We moeten het woningtekort oplossen, bijna een miljoen woningen per jaar renoveren en de milieu-impact van de bouw serieus omlaag brengen. Maar goed personeel is schaars en we realiseren al jaren niet meer dan 70.000 woningen per jaar. Intussen dreigt de bouw stil te vallen door onder andere de stijgende rente, zijn al meerdere projecten vertraagd of zelfs stilgelegd vanwege te hoge stikstofuitstoot en lijkt ook een CO2-lockdown een serieuze optie.

Conceptueel bouwen is het antwoord op al deze uitdagingen. Omdat het grootste deel van het werk in de fabriek plaatsvindt, zijn bouwplaatstijden minimaal en is de kwaliteit en doorlooptijd van een woning veel gemakkelijker te garanderen. We verminderen afval, hebben gunstigere arbeidsomstandigheden, leren van fouten en verbeteren de woningconcepten. We bouwen hoogwaardige woningen en minimaliseren uitstoot bij productie en transport. Er zijn hierdoor namelijk veel minder transportbewegingen nodig.

Download hier de hele brochure (14,6 MB).

Download hier het Rapport Verkenning Circulaire Prestaties Woonconcepten (2,5 MB).