Biobased Campus: Nieuwe Bouwcultuur (Growing Green Cities)

Datum
6 okt 2022
Tijd
10:00 - 18:00
Afzender
City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen
Locatie
Natural Pavilion, Floriade Expo 2022
Omschrijving

Op 6 oktober maakt deze editie van de Biobased Campus onderdeel uit van het conferentieprogramma Growing Green Cities.

Na jaren voorbereiding en een intensieve zes maanden sluit de Floriade Expo op 9 oktober haar deuren voor het publiek. Het terrein zal vervolgens transformeren naar een stadswijk van de toekomst: Hortus. Groen, gezond en zelfvoorzienend.

Graag kijken we op 6 oktober samen met jou terug op de Almeerse Floriade en wat deze heeft teweeggebracht op het gebied van groene steden. Om vervolgens onze blik op te toekomst te richten. Want de vraag ‘hoe nu verder’ dringt zich op. Hoe kunnen we effectief aan de slag met Growing Green Cities?

Op de Growing Green Cities Meet-up op 6 oktober komen circa 150 genodigden bij elkaar om kennis te delen en samen de natuurinclusieve verstedelijking een impuls te geven. We verzamelen de inzichten op het gebied van vergroening, gezonde leefomgeving, voedselvoorziening en de energietransitie, en verbinden die aan concrete vervolgstappen.

Het programma

De dag wordt om 10.00 uur geopend met een mooie openingssessie waarin moderator Indira van het Klooster mogelijkheid tot een welkomstwoord geeft aan Wethouder Maaike Veeningen van de Gemeente Almere en Jan Nico Appelman als Gedeputeerde namens de Provincie Flevoland. Het programma Mooi Nederland wordt toegelicht door programma manager Gido ten Dolle. De Growing Green Cities meet-up verzamelt alle lessen van netwerken, events, pamfletten en speeches die zijn georganiseerd op de Floriade Expo. Een routekaart met maatregelen voor het maken van de groene stad van de toekomst.

Deze routekaart wordt ingeluid door een presentatie van Jan Willem van der Groep, Programma Manager Building Balance onder de titel ‘Van Land tot Pand’ aanvullend zal Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) de mogelijkheden van digitalisatie & connectiviteit in natuur inclusief ontwikkelen toelichten. De ochtendsessie sluit af met wetenschappelijke reflectia vanuit Marian Stuiver & Robbert Snep beide van Wageningen Universiteit en specialist op groene ambities in gebieds- en stadsontwikkeling.

De tweede helft van de ochtend kunt u deelnemen aan subsessies op verschillende locaties op het Floriadeterrein waar verder wordt ingegaan op concrete methodieken en aanpakken ten aanzien van:

  • Duurzaamheid & stad, o.l.v. Robbert Snep – Wageningen Universiteit & Research
  • Digital, data en nature based solutions, o.l.v. Jeroen Hoencamp – Vodafone/Ziggo
  • Het programma Mooi Nederland, o.l.v. programmamanager Gido ten Dolle

Na de lunch kunt u kiezen uit drie deelsessies met de focus op de uitdagingen, vragen en inzichten van drie regio’s: Eindhoven/Oirschot, Almere Pampus/Amsterdam Bay Area en Nijmegen/Arnhem.

In de middag komen we weer bij elkaar en bespreken we de Nationale Omgevingsvisie / NOVI en het programma Mooi Nederland. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge gaan in op het programma Een nieuwe bouwcultuur en hoe dat biobased en natuurinclusief bouwen tot het nieuwe normaal moet gaan verheffen. We kijken over de grenzen en de plek van Nederland in een veranderende internationale omgeving. Daarna volgt een discussie over de Growing Green Cities thema’s.

Tot slot wordt de winnaar bekendgemaakt van de Prijsvraag biobased & natuurinclusief bouwen in Oirschot, onderdeel van het programma Een nieuwe bouwcultuuur. De dag eindigt met een gesprek over de legacy van de Floriade, de inzichten van de Biobased Campus, kennisprogramma Growing Green Cities en Een nieuwe bouwcultuur en hoe deze activiteiten een vervolg zullen krijgen.

Om 17.00 uur sluiten we af met een biologisch borrelbuffet.

Ben je erbij? Meld je dan zo snel mogelijk aan!

Meer informatie
Aanmelden